WTW CO2 gestuurd

8 maart 2021.

Sinds een paar weken zijn we bezig om onze WTW beter te laten werken. Ideeën die opkomen proberen te implementeren. Al jaren ergeren wij ons er aan dat de ORCON WTW  HRC 300-4BRH uit 2013, maar drie standen heeft  die we handmatig moeten bedienen. 

Stel we krijgen visite, dan loopt de CO2 waarde in de woonkamer en keuken redelijk snel op. Dan moet je dus op enig moment, als je er al aan denkt de WTW op stand 3, of een raam in de ventilatie stand zetten. Het proces om de WTW van stand 2 naar stand 3 te zetten en andersom gaan we automatiseren…….

Aan de wand in de keuken hebben we een Orcon 10RF afstandsbediening zitten. Deze bediening kent drie standen en moet handmatig bedient worden. Stand:

  1. zogenaamde vakantie stand, indien langdurig afwezig, draait de WTW op de laagste stand
  2. normaal bedrijf
  3. hoogste stand, indien gedoucht, gekookt of indien de luchtkwaliteit in de woning slecht is.

De mogelijkheid bestaat om van elk schakelaartje 1,2,3  en auto de aansluitingen naar buiten te verleggen. Stand 1 en auto laten we even voor wat het is.

 

Wij maken gebruik van Domoticz die bij ons op een raspberry pi draait. We zijn begonnen met een opzet om de Orcon WTW CO2 gestuurd te laten werken, e.e.a. in  combinatie met ons Netatmo systeem. Met Domoticz en Netatmo kunnen we o.a. de CO2 waardes en luchtvochtigheid monitoren, in periodes van 10 minuten worden alle Netatmo sensoren geüpdatet. Binnen Domoticz is er (nog) geen mogelijkheid om de signalen afgegeven door de Orcon 10RF bediening rechtstreeks in te lezen, dus e.e.a. moet buiten Domoticz om geregeld worden.

Achter elk drukknopje of de RF bediening zit een minatuur druk schakelaartje.  Wij hebben bedacht om schakelaartjes 2 en 3 ieder te voorzien van een tweetal draden die naar buiten gevoerd worden en deze aan 2x Shelly 1 te koppelen. 

Door middel van Blockly in Domoticz zou dan de mogelijkheid bestaan om bijvoorbeeld via de Shelly 1 de RF afstandsbediening aan te sturen. Hiervoor hebben we 2x de Shelly 1 aangeschaft en een gebruikte Orcon 10RF. We willen stand 2 en 3 CO2 gestuurd laten werken.

Voordat we hardware matig aan de gang gaan, hebben we eerst een Blockly script gemaakt om te kijken of het ook gaat werken. Met enige hulp van Harry V., thnxs!

 

Bovenstaand Blockly script zorgt ervoor dat als de CO2 waarde, in de woonkamer of in de keuken, boven de 700 PPM komt, de Shelly (WTW stand 3) gedurende 1 seconde het relais contact (Normal Open) aantrekt, waardoor er een puls op schakelaartje 3 komt te staan. De WTW zal naar Stand 3 gaan.

Indien de CO2 waarde beneden de 700 PPM komt zal de Shelly (WTW stand 2) gedurende 1 seconde het relais contact (Normal Open) aantrekken waardoor een puls op schakelaartje 2 komt te staan. De WTW zal naar stand 2 gaan.

Het script werkt in de testopstelling!

Nu nog het hardware matige gedeelte voor elkaar maken, de aangeschafte Orcon 10RF ombouwen en de Shelly’s d’r aan vast knopen.

Gebruikte Orcon 10RF die we gekocht hebben bij https://ventilatieservicecenter.nl/orcon-nl-nl/orcon-afstandsbediening-10rf-21900020.html batterij  CRC2032 vervangen en aangemeld op de WTW en hij werkt.

 

11 maart 2021.

Bedrading gesoldeerd en aangesloten en het werkt zo als verwacht. Binnenkort nog een kunststof behuizing aanschaffen en netjes inbouwen en in de meterkast bevestigen.

 

11 april 2021.

Inmiddels in een behuizing gemonteerd echter niet in de meterkast maar op zolder, wifi signaal in de meterkast was verre van ideaal.

Zoals je kunt zien in een schermafdruk van Domoticz werkt het aansturen van de WTW goed.