Deel 1: Unipi producten aansluiten op de raspberry pi 3

Nieuwe uitdaging is het  aansluiten van Unipi producten om meerdere temperaturen uit te lezen met een raspberry pi3 en daarna inzichtelijk maken in Domoticz. Leek mij peanuts, omdat aan alle Temperatuur sensoren een RJ-45 stekker zit, stekker in de hub, kabeltje van de hub naar de Rasp et voila! Ziet er echter wat anders uit, zoeken op het internet naar hoe en wat……….

Ik wil de temperaturen uitlezen van:

  • aanvoer- en retour temperatuur van CV-ketel
  • aanvoer- en retour temperatuur van Vloerverwarming
  • aanvoer- en retour temperatuur voorraadvat Zonneboiler

Daarna via grafieken inzichtelijk maken in Domoticz, om te kijken hoe de aanvoer- en retourtemperaturen zich verhouden tot elkaar. Daarna kijken of ik de cv-installatie beter kan tweaken.

Ik heb daarvoor op 26 maart 2018 een aantal onderdelen geleverd gekregen (ong. voor € 80,–) door SOS-solutions:

Laatste twee producten worden nageleverd.

Eerst kijken hoe e.e.a. aangesloten zal moeten worden.

1-Wire Temperatuur sensoren van unipi hebben 4 draads aansluitingen op een RJ-45 plug, aansluitingen zijn als volgt:

Unipi sensor: 5 Rood, 6 zwart, 7 geel en 8 groen.

De zes sensoren worden aangesloten op een 8 ports hub van unipi. Poort 1 is de aansluiting naar de Raspberry Pi. Poort 8 is de eventuele uitgang naar een volgende Hub, om nog meer sensoren aan te kunnen sluiten. Voorlopig heb ik dat (nog) niet nodig. Aansluitingen zijn als volgt:

Op de unipi staat: Do not skip outputs. Betekenis is dat sensor 1 op port 2 out moet, sensor 2 op port 3 out, etc etc. Voor mij dus port 2 t/m 7 (totaal 6 stuks)

Intern is de hub kennelijk als volgt aangesloten (komt van het forum van unipi):

Kennelijk is het schema dan als volgt (forum, komt van een vraag van een gebruiker) : this is what I found out about the unipi one wire hub:

Administrator zegt hierover het volgende: Yes, that seems about right. It’s designed to allow multiple RJ45 connectors to share the same 1Wire bus.

Je ziet dus ook dat aansluiting 6 en 7 doorverbonden worden, zodra je er via de RJ-45 port een temperatuur sensor op aansluit, daarom mag je ook geen poort overslaan als je meerdere sensoren gaat gebruiken. (anders krijg je een onderbreking).

Om de sensoren goed uit te kunnen lezen dient er één weerstand van 4.7k ohm over de Rpi function Vcc 3.3 Volt (pin 1 rasp) en GPIO# 4 (pin 7 rasp) te worden gehangen, zie aansluitingen:

In bovenstaand geval even niet op de kleuren letten, die zijn bij de Unipi sensoren anders!

Ik heb de 4.7 k weerstand (net gehaald) binnenin de raspberry over de 3V3 (pin1) en over GPIO4 (pin7) gesoldeerd (tussen de zwarte draad GROUND en de groene draad DATA).

Kabels van de Raspberry naar de Unipi 1wire hub naar IN:

Zie RJ45 connector: de rode draad zit op punt 5, de groene draad op punt 7 en de zwarte draad op punt 8.

RJ45 connector 1 t/m 8 telt van links naar rechts!

De eerste Unipi sensor zit in poort 2 (om te testen).

Vervolg zie deel 2!